maanantai 18. syyskuuta 2017

Arvostelu: V for vendetta


V for Vendetta. Ohjaus James McTeigue. Pääosissa: Hugo Weawing, Natalie Portman ja Rupert Graves.Lyhyesti kuvattuna V for Vendetta on loistava elokuva, todella hyvä. Mutta tämä arvosteluhan olisi aika tylsä jos se päättyisi tähän vai mitä. Sen takia aionkin selittää miksi elokuva oli mielestäni niin hyvä.

Elokuva siis perustuu löyhästi Allan Mooren ja David Lloyden kirjaan "V for Vendetta" Mutta lyhyesti kuvailtuna elokuva kertoo tulevaisuuden dystopisesta Lontoosta, jossa hallitus hallitsee kansalaisten elämää rajoittamalla esimerkiksi ulkona liikkumista. Ulkonaliikkumiskieltoa valvovat hallitusken omat partiot jotka tunnetaan nimellä "fingermen" tai "The Finger" heillä on täysi oikeus pahoinpidellä ja mahdollisesti raiskata ne jotka saadaan kiinni ilta kymmenen jälkeen. ja jos sattuu jäämään kiinni siitä että kritisoi hallitusta millään tavalla niin mustapukuiset miehet vievät saunan taakse ja ampuvat siihen paikkaan.

Eli elokuva lähtee käyntiin kohtauksella jossa elokuvan päähenkily Evy saadaan kiinni pimeän aikaan mutta tällä kertaa ulkona on joku muukin, mustaan kaapuun pukeutunut, maskia pitävä ja shakespearea puhuva mies, tunnetaan nimellä "V" pelastaa Evyn partiolta joka sai hänet kiinni ja tarjoaa hänelle mahdollisuuden kuunnella hänen "musiikkiaan" He kiipeävät talon katolle ja V ottaa esiin kapelimestarin puikon jota hän alkaa heiluttaa ilmassa sanoen "And here comes the crescendo, can you hear them" Samassa Evy alkaa kuulla musiikkia joka kuuluu kuulutuksia varten asennetuista kaiuttimista alhaalla kadulla ja yhtäkkiä, kun V on demonstroimassa "loppuhuipennusta" niin Old Bailey räjähtää, V:n toimesta. Sattumoisin on marraskuun 5 päivä, ruutikapinan päivä. Jokaiselle joka on lukenut vähänkin historiaa tuo tapahtuma pitäisi olla hyvin tuttu.

V ei siis ole kukaan satunnainen sankari, eikä ole ihan kaukaa haettua sanoa ettei hän edes ole tarinan sankari, yksi asia josta pidän niin paljon elokuvassa on se että katsojan pitää itse ajatella jos haluaa tietää tarinan yksityiskohdat, esimerkiksi V:n historian. elokuvassa V:tä ei nimittäin esitetä vain nimettömänä anarkistina joka tappaa korruptoituneen hallituksen miehiä ja räjäyttää rakennuksia, kuten V sen itsekkin sanoo:

"Beneath this mask there is more than flesh. Beneath this mask there is an idea! And ideas are bulletproof"

James Mcteigue, elokuvan ohjaaja on todellakin onnistunut tekemään loistavan elokuvan. Mikä sinänsä ei olisi ensimmäinen kerta sillä hän ohjasi myös Matrixin vuonna 1999. Kaikki näyttelijät tekevät loistavaa työtä, varsinkin V:n näyttelijä, Hugo Weawing. Sanoisin että elokuva on loistava, mutta ei tietenkään täydellinen, esimerkiksi en itse pitänyt erityisemmin siitä kuinka V:tä romantisoidaan elokuvassa, kun taas alkuperäisessä sarjakuvassa hän on maskiin pukeutuva tappokone joka tappaa jokaisen joka osuu hänen tielleen ja yrittää vastustaa häntä, en myöskään erityisemmin pitänyt siitä kuinka evey kuvataan elokuvassa jo valmiiksi rohkeana ja itsenäisenä kun taas sarjakuvassa tämä vaihe alkoi vasta kun V oli "kouluttanut" häntä.

Loistava elokuva, kannattaa ehdottomasti katsoa.                                          

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

A girl with scars

Red hair, bandages wrapped in her hands, covering her wrists. no makeup, and no desire to talk with anyone. She never talked with her classm...